Leefstraat

De Leefstraat van het Lab van Troje is een experiment waarin bewoners hun straat onder handen nemen en ombouwen tot hun droomstraat. Door samen tijdelijk (een deel van) de straat autovrij of autoluw te maken komt er ruimte vrij voor groen, ontmoeting en samenleven.

Elke Leefstraat is anders. Telkens wordt vertrokken vanuit de wensen en noden van de bewoners. Zij zoeken naar oplossingen voor de uitdagingen in de straat. Om minder afhankelijk te zijn van de auto testen de bewoners gedurende een maand alternatieven uit zoals het gebruik van elektrische fiets voor woon-werkverplaatsing, inschakelen van bakfiets voor boodschappen, thuislevering, versterkte lokale economie, gedeelde auto’s, … Zo willen de bewoners, samen met de vrijwilligers uit het Lab van Troje-netwerk, uitzoeken of een andere straatinrichting, gekoppeld aan minder auto-gebruik, het wonen in de straat en leven in de stad aangenamer en duurzamer kunnen maken.

Het initiatief en de praktische organisatie van de tijdelijke leefstraat ligt in hoofdzaak bij enthousiaste straatbewoners en de vrijwilligers van het Lab van Troje. Ze worden hierin ondersteund door verschillende bedrijven en organisaties die mee achter de doelstellingen van het experiment staan. Het Gentse stadsbestuur en de verschillende stadsdiensten zijn een belangrijke partner om het project mee te realiseren en in goede banen te leiden.

www.leefstraat.be

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *