Wijkaca­demie Molen­beek

Op 1 oktober 2016 werd de ‘Wijkacademie’ gelanceerd, een initiatief voor en door burgers. Een netwerk van mensen die wonen, werken en/of leven in Oud-Molenbeek. De wijkacademie is een plek waar bewoners uitgenodigd worden om met elkaar in gesprek te gaan, van elkaar te leren en allianties aan te gaan met scholen en organisaties uit de buurt.

Intussen zaten de academie niet stil. Op nauwelijks een maand tijd zette de organisatie al 3 interessante activiteiten op poten en sinds 15 november 2016 ben je welkom op het wekelijks buurtontbijt.

Facebookpagina Wijkacademie Molenbeek

 

One Comment Add yours

 1. Charlotte says:

  Beste,

  Mijn naam is Charlotte Noël en ik werk aan de VUB bij de onderzoeksgroep Interface Demography. Ik werk momenteel op het Green&Quiet-Brussels-project. Dit project in opdracht van Innoviris onderzoekt de impact van negatieve omgevingsfactoren zoals geluids- en luchtpollutie en positieve omgevingsfactoren zoals parken en recreatieve ruimten op het welzijn en de gezondheid van Brusselaars. In het kader van dit onderzoek willen we verschillende optimalisatie-strategieën ontwikkelen voor een selectie van publieke groene ruimten binnen het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Meer concreet brengen we op basis van een methodologie die ‘concept mapping’ heet, in kaart op welke manier bepaalde publieke groene ruimten geoptimaliseerd kunnen worden opdat ze beter beantwoorden aan de behoeften van hun (potentiële) gebruikers. Twee van de geselecteerde publieke groene ruimten (het park aan de Ninoofse Poort en het Gieterijpark (tussen de Ransfortstraat en de Olifantstraat) liggen in Molenbeek.

  In een eerste fase van het onderzoek trokken we naar de parken om met een diverse groep van mensen te praten (in termen van leeftijd, geslacht, socioculturele achtergrond en socio-economische situatie) en bevroegen we hen over de sterktes en de zwaktes van het park en op welke manier het park voor hen (nog) aantrekkelijker gemaakt zou kunnen worden. We hebben al deze ideeën in een enquête verwerkt die we zowel ‘en papier’ als online aanbieden. We trekken voornamelijk naar de parken zelf om daar de enquête ‘en papier’ te laten invullen maar om meer respondenten te vinden die willen deelnemen zijn we op zoek naar organisaties die bereid zijn de link naar de online enquête via hun communicatiekanalen en/of netwerk te willen verspreiden. Daarom contacteer ik jullie omdat we denken dat onze vraag in de lijn ligt van jullie missie en werkveld.
  Mochten jullie hierbij kunnen helpen, laat het dan zeker weten. Het zou een grote hulp zijn!

  Indien jullie nog vragen of twijfels hebben, aarzel dan zeker niet me te contacteren!

  Vriendelijke groeten,
  Charlotte Noël

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *