De Leentuinvrienden

Tijdens een vergadering van ATD Vierde Wereld Willebroek over het thema duurzaamheid werd vermeld dat verschillende tuinen in de buurt van de sociale woonwijk er verwaarloosd bij lagen, met sluikstorten als gevolg. Vaak komt dit doordat mensen die er wonen hun eigen tuin niet kunnen bewerken. Daarnaast zijn er een heel aantal mensen uit de appartementsblokken die geen eigen tuin hebben, maar wel in een tuin zouden willen werken. Van daaruit is het idee “leentuinen” ontstaan dat tuiniers zonder eigen tuin ‘koppelt’ aan mensen met een tuin maar die er niet meer in kunnen werken.

Het project van de leentuinen is gestart in april 2014 met het bewerken van een eerste tuin van iemand van de groep van ATD Vierde Wereld Willebroek die haar tuin niet meer kon bewerken. Gaandeweg werd het verder uitgebreid en uitgewerkt met de bibliotheek van Willebroek, de compostmeesters, de dienst samenleven en de volkshuisvesting. Zo legde nadien de bibliotheek van Willebroek een database aan met braakliggende tuinen waar potentiële tuiniers zich kunnen melden om een tuin te “lenen” en bewerken.

De Leentuinvrienden zijn met de jaren uitgegroeid tot een groep van 8 tuiniers met een 10-tal tuinen. Daarnaast worden ook groenten gedeeld met mensen van ATD Vierde Wereld Willebroek en mensen die het moeilijk hebben. Intussen zijn er ook 14 kippen in beheer waarvan de eieren worden gedeeld. Bewoners van de sociale huisvesting kunnen met hun groente – en keukenafval terecht bij De Leentuinvrienden wat ecologischer en minder kostelijk is gezien restafval betalend is.

www.facebook.com/leentuinvrienden

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *