De Haarkar

De Haarkar is een mobiel en sociaal kapsalon waar rijk betaalt voor arm. Bezielster Peggy Jonckheere werkt met 3 categorieën. ‘100% klanten’ zijn financieel gezonde klanten die iets meer zoeken dan enkel een knipbeurt en ook hun steentje willen bijdragen. De ‘50% klanten’ zijn klanten die in een financieel moeilijke situatie zitten en voor een kleine bijdrage beroep kunnen doen op de Haarkar. De ‘0% klanten’ zijn de klanten die op geen enkele manier een inkomen genieten. Met elke 30 euro die Peggy door een knipbeurt verdient, kan ze 1 of 2 ‘0% klanten’ knippen.

Peggy is sociaal-cultureel werkster van opleiding, maar tijdens een zware revalidatie omwille van een knieblessure, besloot ze de verveling tegen te gaan met een opleiding haartooi. De idee ontstond om een systeem uit te denken waarbij kwetsbare personen in de maatschappij toegang krijgen tot basisverzorging zoals een regelmatige knipbeurt.

Ondertussen staan er verschillende knipdagen gepland. Zo knipt Peggy elke donderdag in een authentiek kapsalon in de Diepestraat in Antwerpen. Elke tweede zondag van de maand wordt er geknipt in Bar Leon in Borgerhout. Ook ontvangt ze mensen bij haar thuis of gaat ze naar de mensen toe, én regelmatig wordt er met een team van vrijwilligers naar opvancentra getrokken zoals bijvoorbeeld de weekendopvang van free-clinic of victor 4.

Dankzij een succesvolle growfundactie kon Peggy samen met haar vriend een caravan inrichten. Die is nu zo goed als af. Van zodra alles met de vergunningen in orde is, kan Peggy dus ook naar wekelijkse markten en vaste staanplaatsen trekken met haar caravan.

https://www.youtube.com/
www.facebook.com/dehaarkar.be

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *