CineMaxi­miliaan

Cinemaximiliaan is een pop-upcinema voor en door mensen op de vlucht. Het project werd op initiatief van Gwendolyn Lootens en Gawan Fagard opgericht naar aanleiding van de vluchtelingencrisis in 2015. De naam verwijst naar het Maximiliaanpark in de Brusselse Noordwijk waar op dat moment meer dan duizend mensen verbleven in afwachting van registratie bij de Dienst Vreemdelingenzaken en Fedasil.

“De filmvertoning werd erg goed onthaald. Onze kleine pop-up cinema bracht letterlijk licht in de duisternis die avond” vertelt Gwendolyn. “Al snel mobiliseerden we mensen uit onze omgeving – vrienden of kennissen – om ons mee te komen helpen in het park. Alles gebeurde vrijwillig.”

Inmiddels is Cinemaximiliaan doorgegroeid tot een vrijwilligersorganisatie die filmvertoningen, debatten, optredens en uitstappen organiseert in opvangcentra voor vluchtelingen, culturele instellingen en bij mensen thuis. Kortom, Cinemaximiliaan creëert ontmoetingsplaatsen, of zoals de oprichters het verwoorden: “een ‘woonkamer’ die nooit te klein is, waar altijd tijd is voor nieuwe mensen, ideeën en initiatieven.”

Op 17 november 2016 reikte Vlaams minister van Cultuur Sven Gatz de Vlaamse Cultuurprijs Sociaal-Cultureel volwassenenwerk 2015 uit aan Cinemaximiliaan.

Facebookpagina CineMaximiliaan

Cinemaximiliaan: woonkamer voor nieuwkomers

Cinemaximiliaan wint Prijs Sociaal-Cultureel Volwassenenwerk 2015

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *