BXLRefugees

Het Burgerplatform voor Steun aan de Vluchtelingen beoogt concrete solidariteit met alle migranten. Deze burgerbeweging stelt het huidige Belgische en Europese beleid aan de kaak en wil het bestrijden. Iedereen heeft recht op een waardig leven.

Het Burgerplatform ontstond in 2015 in Brussel als reactie op de 1000 plaatsen in open opvangcentra die voormalig staatssecretaris Theo Francken liet schrappen. En dit terwijl de Syrische bevolking al op de vlucht was. Gevolg? Tientallen – en later zelfs honderden – asielzoekers stonden op straat zonder logement of hulp. Met spoed zorgde het Burgerplatform voor maaltijden, medische zorg, onderdak, animatie, psychologische steun en onderwijs in het Maximiliaanpark. De nieuwe bewoners van het park en alle vrijwilligers maakten enkele moeilijke weken door, afwachtend tot de regering deze crisis zou aanpakken. Geleidelijk werden maatregelen genomen, zoals de opening van bedden in WTC III. Vandaag is het kamp afgebroken. De solidariteit tegenover de vluchtelingen en de bewustwording van de gaten in het Belgische beleid rond migratie blijven echter in het geheugen gegrift.

Vandaag wil het Burgerplatform haar activiteiten een duurzaam karakter geven, gesteund op de mooie solidariteit met de asielzoekers en op de nooit vertoonde mobilisering van burgers. Het wil de wortels van deze crisis blootleggen en de veranderingen onderzoeken zodat zo’n crisis zich nooit meer voordoet.

Wil je graag meer weten over de standpunten en de toekomstvisie van het Burgerplatform? Of wil je zelf helpen en actie ondernemen? Ga dan zeker eens kijken op bxlrefugees.be.

bxlrefugees.be

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *