Boekerij Herentals

In de jaren zestig was De Boekerij, gevestigd in een buitenwijk van Herentals, dé ontmoetingsplek bij uitstek. De buurvrouwen hielden er om de beurt permanentie, bespraken met lezers het weekend, raadden boeken aan bij de buurtbewoners tussen de lezende schoolkinderen. Na ettelijke jaren verhuisden meer en meer diensten en faciliteiten naar het centrum. De Boekerij kwam als uitleenpost leeg te staan en werd door de gemeente als archiefpost gebruikt. Nog later werd ook dat archief opgedoekt en stond het gebouw leeg, te wachten op een nieuwe bestemming.

In het voorjaar 2017 sprong een kleine groep van geëngageerde buurtbewoners op de kar om de oude, leegstaande wijkbibliotheek een nieuwe invulling te geven, de geschiedenis van het gebouw indachtig. De buurtvereniging de Molekens, een nieuwe buurtwerking, was geboren. Met de Boekerij als uitvalsbasis willen ze nieuwe buurtinitiatieven organiseren: ontmoeting tussen jong en oud, deelinitiatieven, voedselteams, autodelen, …

sites.google.com/view/deboekerijherentals

One Comment Add yours

 1. (als deze uitnodiging niet correct verschijnt, stuur mij a.u.b. een mail en ik stuur het terug, dank u!)

  Beste vertegenwoordigers van van Buurtvereniging De Boekerij,

  Wij willen jullie graag uitnodigen om in te schrijven voor ons burgerparticipatie traject ‘dromen – durven – doen | Samen sterk naar de energietransitie’ dat Kamp C – APB Centrum voor Innovatie en Duurzaamheid – pas gelanceerd heeft.

  In mei 2018 heeft Kamp C een zeer inspirerend Kampus van Translab K gevolg: Van fossiele naar duurzame energie. Toen hadden wij ook de kans gehad om met vertegenwoordigers van interessante initiatieven te spreken en over ons Interreg NWE project – cVPP (community-based Virtual Power-Plant) te vertellen. Ondertussen zijn wij een jaar bezig en hebben Translab gecontacteerd met de vraag of zij andere burgerinitiatieven kennen die wij persoonlijk zouden kunnen bereiken en uitnodigen om mee te doen in ons energietransitie traject. Jullie waren dus erbij!

  Wij hopen jullie binnenkort in Kamp C te zien!

  Met vriendelijke groeten,

  Maro

  Hieronder onze uitnodiging:

  Inspiratie- en participatietraject | dromen – durven – doen | samen sterk naar de energietransitie

  Samen energie opwekken en consumeren, als school, cohousinggroep, met jouw straat, jouw gemeente. Klinkt dat als muziek in jouw oren? Of ben je simpelweg benieuwd naar de mogelijkheden in energieonafhankelijkheid in België? Kom dan naar de droom-durf-doe dagen op Kamp C in Westerlo.
  Kamp C nodigt jullie uit om mee na te denken over een eigen energiesysteem, samen met tal van experts. We reiken jullie informatie en inspiratie aan om zelf aan de slag te gaan. Dat kan dankzij een virtuele energiecentrale: een ICT-systeem dat de opgewekte energie opslaat en verdeelt binnen jouw gemeenschap of organisatie.
  De droomdagen vormen het begin van het traject en vinden plaats op 12 en 30 maart!

  Waar en wanneer?

  Locatie: Kamp C, Britselaan 20 – 2260 Westerlo.

  Data: op dinsdag 12 maart van 18u tot 22u, inschrijven hier of op zaterdag 30 maart van 9u tot 13u, inschrijven hier

  De inhoud van beide dagen is identiek.

  Meer informatie over de agenda volgt binnenkort!

  Noteer alvast ook durfavonden op 23 april en 4 juni in jullie agenda!
  Bovendien maken we op zaterdag 18 mei een daguitstap.

  Wens je graag al meer informatie?
  Surf naar:
  http://www.nweurope.eu/projects/project-search/cvpp-community-based-virtual-power-plant/
  http://www.kampc.be/innovatie/projecten/cvpp
  http://www.kampc.be/artikel/2018/08/23/CVPP-project-brengt-technologie-dichter-bij-de-burger
  of mail naar maro.saridaki@kampc.be!

  cVPP is een project binnen INTERREG North-West Europe programma, geleid door de Technische Universiteit Eindhoven. Acht Belgische, Nederlandse en Ierse partners nemen deel aan het project dat loopt van 20 september 2017 tot 19 september 2020. Het partnerschap krijgt een Europese subsidie van 60% van de uitgaven, oftewel 3.663.205,49 EUR. De provincie Antwerpen draagt 88.572,60 EUR bij.

  Met vriendelijke groeten,

  Maro Saridaki | projectverantwoordelijke
  Kamp C| Duurzaam Bouwen
  Britselaan 20 | 2260 Westerlo
  T 014 27 96 50 |
  maro.saridaki@kampc.be | http://www.kampc.be

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *