Samentuinen met VELT

Velt (Vereniging voor Ecologisch Leven en Tuinieren) is er voor iedereen die milieuvriendelijk aan de slag wil in de tuin of keuken. Samen met duizend vrijwilligers zet Velt zich elke dag in voor een ecologische leefomgeving. De organisatie komt op voor biodiversiteit en een energie- en grondstoffenzuinig productie- en consumptiegedrag door individuen, bedrijven en overheden. Velt-leden kunnen helpen om die missie te vervullen door zelf ecologisch te leven en tuinieren.

Velt promoot het idee ‘samentuinen’. Een samentuin is een tuin waarin mensen samen ecologisch tuinieren. In sommige tuinen krijgt elke tuinier zijn eigen perceeltje grond om te bewerken, maar beheert hij/zij samen met de andere tuiniers de gezamenlijke plekken zoals paden, een tuinhuis en randbeplanting. In andere tuinen wordt de grond niet verdeeld en werken alle tuiniers samen op de hele oppervlakte van de tuin. Om dit alles te coördineren is er een tuiniersgroep die samen overlegt en beslissingen neemt over het wel en wee van de samentuin. Door samen te tuinieren leren mensen opnieuw hoe ons voedsel groeit. Ze leren tuinieren door dingen van elkaar op te pikken of deel te nemen aan cursussen. Bovendien is er vaak een praktijkbegeleider die helpt bij de opstart van de tuin.

Velt organiseert verder tal van activiteiten zoals een basiscursus om je eigen moestuin te onderhouden, een wintersnoeiles, een zadenbeurs en nog veel meer.

www.velt.be

Facebookpagina VELT

One Comment Add yours

  1. Yay voor velt! No-nonsense en inspirerend tot en met 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *