Selfcity Brussel

Selfcity Brussel is een onderzoeksproject naar bottom-up initiatieven rond solidariteit, ecologie en democratie in Brussel. Overal in Brussel zetten mensen zich samen in om het leven in de stad aangenamer of duurzamer te maken. Ze nemen initiatieven in grote of kleinere groep, helpen elkaar, maken of repareren dingen, creëren dienstverlening of beheren goederen of plaatsen die publiek toegankelijk zijn. Ze wachten niet op overheden, privébedrijven of gevestigde organisaties uit het middenveld. Liever dan te eisen dat anderen iets organiseren, beginnen ze er zelf aan.  Waar bewonersgroepen vroeger vaak ontstonden uit protest tegen een bedreiging van buitenaf, is ‘can do’ nu het motto.

Deze tendens zien we overal, in veel steden en landen en dus ook in Brussel. De website van Selfcity Brussel verzamelt kennis en ervaringen van en over deze initiatieven in en rond Brussel. Selfcity.be geeft een overzicht van burgerinitiatieven in en rond de hoofdstad, publiceert analyses van deze initiatieven en brengt de initiatiefnemers en deelnemers met elkaar in contact. De site moet een trefpunt worden voor al wie interesse heeft in dit nieuwe fenomeen en wil antwoorden bieden op vragen rond de interne werking en objectieven van de verzamelde initiatieven.

In november 2015 kreeg de werking een orgelpunt met de onafhankelijkheidsverklaring van de ‘Vrijstaat Selfcity’ en de opening van de ambassade van de Vrijstaat in GC Elzenhof.

www.selfcity.be

De publicatie ‘Self city BXL – Overzicht en analyse van een nieuwe generatie bewonersinitiatieven’ kan je hier raadplegen.

Selfcity BXL: Brusselse burgerinitiatieven in beeld

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *