No waste cooking

Uit gewoonte gooien we veel weg, terwijl dat niet altijd nodig is. Chips van aardappelschillen, guacamole van broccolisteel of soep van wortelloof zijn overheerlijk. En daar blijft het niet bij. Ook radijsjesloof, bietloof, bloemkoolnerven en -bladeren, venkelstelen, preigroen, koolrabibladeren en erwtenpeulen zijn allemaal ontzettend smaakvol. In ‘No waste cooking’ redt KVLV, Vrouwen met vaart deze minder voor de hand liggende groentedelen van de GFT-container en toont in 42 recepten hoe je er een lekker gerecht mee maakt.

Wereldwijd wordt een derde van al het voedsel verspild zowel bij de producent, de distributie als bij de consument. Ook in Vlaanderen: een gemiddeld huishouden verspilt gemiddeld 36 tot 55kg per jaar. Dat is een verspilling van 94.000 tot 127.000 ton voedsel per jaar in Vlaanderen, het equivalent van 19.000 voetbalvelden waar voedsel op geteeld is. Na brood worden groenten en fruit het meest verspild.

Voedselverspilling vermijden begint bij het herwaarderen van alle delen van voeding. Alleen moet je weten hoe je dit kunt aanpakken. In de voorbije jaren organiseerde KVLV verschillende workshops en infosessies om voedselverspilling tegen te gaan. Met ‘No waste cooking’ komt daar een handig kookboek met haalbare recepten bij om letterlijk alles uit je groenten te halen.

www.kvlv.be

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *