Pale Blue Crew

Onlangs kregen we het nieuws van de VN dat we nog 12 jaar hebben om ‘het ergste’ te voorkomen. Als vader van twee zonen begon kunstenaar Marc Kockelkorn na te denken over wat hij nog zou kunnen doen. Zo ontstond het idee om een branding te maken voor de aarde, als tool om mensen ervan bewust te maken dat we allemaal in hetzelfde schuitje zitten. Door een bewustwording te creëren voor de kostbaarheid en kwetsbaarheid van onze planeet – de plek die alle mensen, dieren en planten verbindt – kan er een bijkomende vorm van engagement of verbondenheid​ ontstaan.

1. Providing the overview effect

Het ‘overview effect’ is het effect dat astronauten ervaren als ze vanuit de ruimte naar de aarde kijken. Als je de planeet vanuit de ruimte ziet, ontkom je niet aan de emotie dat je die kleine blauwe bol moet beschermen. Door het overview effect besef je prompt hoe ontiegelijk kwetsbaar en uniek onze planeet is. Bij terugkeer op aarde waardeer je haar schoonheid meer dan ooit en voel je je diep verbonden met alles wat er leeft. Kunnen we dat krachtige en heilzame overview effect overbrengen?

2. Pale blue dot

In zijn reflectie over de Pale blue dot wijst Carl Sagan ons erop dat de aarde op dit moment de enige thuis is die wij kennen. Het is een kleine lichtblauwe stip in de oneindige, donkere kosmos waarop alles wat wij kennen en liefhebben verzameld is. Alles is er met elkaar verbonden. Toch gedragen we ons alsof we niet volledig zijn aangewezen op deze kleine lichtblauwe stip.

3. Space ship earth​

We worden allemaal geboren als astronauten want we bevinden ons al in de ruimte. De aarde is ons ruimteschip. Als bemanning moeten we ervoor zorgen dat het kwetsbare evenwicht dat het leven op aarde mogelijk maakt niet verstoord wordt (Operating Manual for Spaceship Earth by Buckminster fuller).

Deze drie zienswijzen – the overview effect, the Pale blue dot en Space ship earth – vormen de basis voor de ‘Pale Blue Crew’, een symbool voor alle bewoners van onze aardbol. Deel uitmaken van de crew van deze planeet impliceert een gedeelde verantwoordelijkheid. Samen zorgen we ervoor dat het goed komt met ons schip. Die insteek begrijpen zorgt voor een bepaald engagement, een zekere fierheid en een gezamenlijk doel. Door het beeld van de kleine lichtblauwe stip en #palebluecrew te verspreiden hoopt Marc Kockelkorn dat bewustzijn tover te brengen.

palebluecrew.org

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *