Donderdag Veggiedag

Donderdag Veggiedag is een campagne van EVA die jou wil tonen hoe je één dag in de week lekker en gezond vegetarisch kan eten. Het is dé ideale manier om tegelijk iets voor je eigen gezondheid te doen als voor het klimaat. Bovendien zorg je meteen ook voor een betere voedselverdeling in de wereld en voor gelukkigere dieren. En dat allemaal door gewoon één dag in de week anders te eten. De wereld veranderen was nog nooit zo makkelijk. En lekker!

Voor de campagne kwam de grote bekendheid  er in 2009, toen de stad Gent als eerste stad ter wereld officieel een veggiedag inlaste. Dat initiatief zorgde voor wereldwijde persaandacht. Sindsdien zijn ook de steden Hasselt, Eupen, Mechelen, Sint-Niklaas, Brussel en Oostende gevolgd. Ondertussen kent bijna 1 Vlaming op drie de campagne en wordt er in honderden scholen, restaurants en bedrijven op donderdag massaal vegetarisch gegeten.

En voor wie nog twijfelt, zetten we graag even enkele concrete feiten op een rijtje:

  • Door mee te doen aan Donderdag Veggiedag verklein je het risico op hart- en vaatziekten, diabtes type 2 en sommige kankers. Je krijgt minder slechte cholesterol binnen en blijft makkelijker slank.
  • Voor de productie van 1 kilogram rundvlees is 15.000 liter water nodig. Ter vergelijking: voor 1 kilogram tarwe is dat slechts 900 liter.
  • Door gedurende 1 jaar mee te doen aan Donderdag Veggiedag verminder je je broeikasuitstoot evenveel als wanneer je 1.250 kilometer zou fietsen in plaats van de auto te nemen.
  • Wereldwijd sneuvelt er jaarlijks 3 miljoen hectare bos voor de vleesconsumptie, dat is een oppervlakte zo groot als België.
  • Door gedurende 1 jaar 1 dag in de week veggie te eten, spaar je elk jaar het leven van ruim 20 dieren!

www.donderdagveggiedag.be

www.evavzw.be

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *