Beleef de ruimte

In 2015 gingen in Geel, Mol en Olmen onder impuls van Vormingplus Kempen mensen aan de slag om de openbare ruimte in hun gemeente een grotere funfactor te geven.

De groep enthousiastelingen die de openbare ruimte in Geel inpalmt, noemt zich ‘Gek op Geel’. Ze organiseerden al meerdere acties and are still going strong!

In Mol werd het straatbeeld aangepakt door de verkeersborden tijdelijk ‘op te vrolijken’. Een licht anarchistische actie met een duidelijke knipoog die heel wat reacties los weekte! Missie geslaagd dus. Het oorspronkelijke plan om na deze actie terug in de anonimiteit te verdwijnen, is niet geheel gelukt. Zo knutselde men een hangbankje in elkaar dat bij het zwembad terecht kwam. Verliefde jongeren moeten toch een plekje hebben om gezellig samen te zitten, niet?

In Olmen zette men een ambitieuze actie op. ‘Warm Olmen’ moest ervoor zorgen dat bewoners op een leuke en spontane manier met elkaar in contact zouden komen. Er werden plannen gesmeed, strategieën uitgetekend, slogans bedacht en planken gezaagd. ’s Nachts werden eco-tags aangebracht zodat de nieuwsgierigheid van de buurt alvast opgewekt was. Enkele dagen nadien verschenen miniatuurboompjes met spreuken in het straatbeeld. Iedereen besefte dat er iets belangrijks te gebeuren stond. Olmen hield de adem in. Maar er gebeurde niets. Of toch: de gemeente Balen verwijderde de boompjes en deelde een GAS-boete uit. Waarop de initiatiefneemsters besloten de handdoek in de ring te gooien. Olen zou nooit te weten komen wat ‘Warm Olmen’ had kunnen betekenen …

vormingpluskempen.be

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *