Nils Luyten

Ik ben Nils Luyten, ik werk bij ORBIT vzw als projectmedewerker ‘Woning Gezocht, Buren Gevonden’. Met dit project ondersteunen we burgerinitiatieven in Vlaanderen en Brussel die op zoek gaan naar huisvesting voor erkende vluchtelingen. We proberen ook initiatieven op te richten op plaatsen waar er nog geen ondersteuning bestaat. Daarnaast doe ik beleidsaanbevelingen rond asielopvang en wonen aan de lokale en regionale overheden. In mijn vrije tijd ondersteun ik LGBT-asielzoekers met hun asielaanvraag en hun integratie en ben ik actief in Gentse buurtbewegingen.

Waar ik mee bezig ben

Woning gezocht, buren gevonden

Waar ik trots op ben

Het ‘burennetwerk’ van Woning Gezocht, Buren Gevonden vond in het eerste jaar meer dan tweehonderd woningen voor erkende vluchtelingen, waarvan een twintigtal rechtstreeks via ORBIT vzw. Achter bijna elk huurcontract gaat een maandenlange zoektocht vooraf, dus elke woning die we vinden voelt als een kleine overwinning, het startschot van iemands toekomst in België. Een persoonlijk hoogtepunt was de erkenning van een goede vriend van me die Afghanistan moest ontvluchten vanwege zijn seksualiteit. Zijn procedure duurde twee jaar. We stelden samen zijn bewijslast op, ik ging mee naar de interviews bij het commissariaat, hij bleef geregeld bij ons overnachten om even de opvangcentra te kunnen ‘ontsnappen’, hij werd een deel van onze Gentse vriendengroep … Zijn erkenning was een enorme emotionele ontlading voor mezelf en voor de rest van onze vrienden.

Mijn ambities

Met ‘Woning Gezocht, Buren Gevonden’ hopen we het komende twee jaar twee nieuwe initiatieven op te richten in élke Vlaamse provincie en gaan we onze ervaringen opmaken in een draaiboek dat geïnteresseerde burgers kunnen raadplegen om in hun gemeente zelfstandig een werking uit de grond te stampen. We zijn daarvoor nog op zoek naar extra fondsen om het project draaiende te houden.

Terug naar overzicht