Kasper Verhelst

Sinds 2011 werk ik in Roeselare het jaarlijks sociaal- artistieke festival de Tuin der Lusten uit. Sinds 2014 is het festival geëvolueerd in een participatieve kunstpraktijk en verankerd in het cultuurcentrum de Spil. De Tuin der Lusten is een collage die bestaat uit tientallen doe- en denktanks. Ze bestaan uit sociale spelers met een artistiek hart en artistieke spelers met een sociaal hart. Alle tanks worden aangestuurd via volksvergaderingen. We bouwen ons eigen meubilair, trainen vuurspuwers, we hebben reuzen gemaakt, over water gelopen, een draaimolen gemaakt, figurentheaterproducties opgezet, duizenden kleurrijke patronen gehaakt, grijze zones omgetoverd tot paradijzen, en gaan af en toe eens goed op onze bek. Los van alle grote filosofieën en methodieken, start het met één gedachte: we worden niet geboren als mens, maar we worden mens. En de kunsten kunnen ons daarbij helpen. Daarvoor maakt het niet uit wie je bent, hoeveel je bezit, waar je vandaan komt of hoe je in het leven staat.

Waar ik mee bezig ben

De Tuin der lusten

Waar ik trots op ben

In enkele jaren tijd hebben we met tientallen sociale en artistieke spelers duurzame allianties opgezet. De Tuin der Lusten is niets zonder die mensen die zich dagelijks inzetten om van deze wereld een betere plek te maken. We zien mensen die grenzen verleggen. We zien vriendschappen ontstaan die een wereld van verschil maken. De filosofie van het project sijpelt geleidelijk aan door in de volledige werking van het cultuurcentrum, de stad en de organisaties zelf. Zo werken we stapsgewijs met meer en meer naar een grotere deelbaarheid van kunst en cultuur. Ik ben trots op de kleine en grote veranderingen die het project heeft kunnen betekenen voor organisaties, kunstenaars, verenigingen en alle mensen die er gelukkiger door werden.

Mijn ambities

Ooit zou ik in een plek willen zien in Roeselare waar een labo voor kunst en cultuur huist. Een plek om te fabriceren, produceren, fantaseren, een werktuigparadijs waar we wonderen kunnen verrichten, verbindingen creëren en botsingen, en ook graag een koffietje drinken.

Terug naar overzicht