Jan Janssen

Ik ben Jan, trotse mede-initiatiefnemer en trekker van het Solidare-it! project. Met Solidare-it! werken we aan warme, verbonden en solidaire buurten. We weten dat iedereen af en toe hulp kan gebruiken en dat heel veel mensen gelukkig worden van een handje helpen. Toch lijkt het vaak moeilijk om mensen met een hulpvraag te verbinden met mensen die zin hebben om te helpen. Wij proberen nu net burenhulp te stimuleren door het makkelijker en plezanter te maken. Om dat te doen hebben we onder andere een online platform opgericht. Helpen is voor ons iets dat je doet omdat je er zin in hebt, en waar dus geen geld of munt mee gemoeid is. Of je dus iets aanbiedt of iets vraagt maakt voor ons niet veel uit, het belangrijkste is buren met elkaar verbinden die samen een fijn moment delen.

Waar ik mee bezig ben

Solidare-it!
Durf. Verbind. Deel.

Waar ik trots op ben

Solidare-it! is ontstaan als een burgerinitiatief van mensen die tot dezelfde conclusie kwamen. Iedereen kan hulp gebruiken en er is tegelijk een overschot aan mensen die willen helpen (altruïstisch overschot), maar de twee groepen vinden elkaar heel moeilijk. Onze hele werking is nog steeds gebaseerd op vrijwilligerswerk. Toch hebben we al heel wat gerealiseerd. Via een succesvolle crowdfunding-campagne konden we geld ophalen om een mooie website te bouwen. Ook hebben we ondertussen al heel wat samenwerkingen opgezet en zijn we bezig met een aantal leuke projecten die solidariteit stimuleren, zoals een participatietraject in de Anneessenswijk in Brussel. Deel-economie is stilaan synoniem aan het worden voor geld verdienen via een informele economie. Wij zijn er trots op dat alles bij ons nog volledig gebaseerd is op altruïsme en het mooiste uit de mens naar boven haalt.

Mijn ambities

Het is de ambitie van Solidare-it! om een heuse golf van solidariteit te creëren tussen buren. Daarom zullen we in eerste instantie een aantal buurten overspoelen met de golf in de hoop dat de golf zich dan uitbreidt naar gans België en … . Zo willen we mee bouwen aan warme en solidaire buurten waar het een plezier is om te wonen.

Terug naar overzicht