BelBos

Belgische consumenten zijn gemiddeld na anderhalf jaar hun mobieltje beu.  Tegelijk worden minder dan 5% van die toestellen correct gerecycleerd. Hoewel Belgen in het algemeen goed recycleren, is dat voor gsm’s niet het geval. Volgens Curieus zijn het cijfers die inspireren en vooral om actie smeken. Want in die oude toestellen zitten heel wat kostbare materialen die perfect te hergebruiken zijn (zilver, coltan, goud…). En dus zette de organisatie haar schouders onder het BelBos. Talloze vrijwilligers  gaan op pad om oude gsm’s op te halen. Voor elke gsm die ze inzamelen, plant Curieus een boom in het BelBos.

Op die manier pakt Curieus meteen 2 maatschappelijke pijnpunten aan. Enerzijds kan de actie de afvalberg reduceren en een bewustzijn creëren over onze wegwerp-hype-maatschappij en ons consumptiepatroon. Anderzijds helpt het Belbos ook om de schrale bebossing van het Vlaamse landschap wat nieuw leven in te blazen.

Sinds najaar 2013 sieren zeven unieke BelBossen (Oostende, Kortrijk, Ieper, Wachtebeke, Herent, Kasterlee, Dilsen-Stokkem) het weinig groene Vlaamse landschap. Samen goed voor voor 10 voetbalvelden nieuw bos (5 hectare). En in het najaar van 2015 zijn daar nog enkele hectaren bijgekomen, in de vorm van 1 nieuw BelBos in elke provincie. Merelbeke, Brugge (Assebroek), Diest en Westmalle kregen een nieuw BelBos. In Limburg kreeg het BelBos van Dilsen-Stokkem een frisgroene uitbreiding.

www.belbos.be

Facebookpagina Belbos

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *